Trăi

Medicamentele expirate: pot să le iau?

"Nu utilizați după data de expirare de pe ambalaj"Este un mesaj clar care vine să insiste că această dată ștampilată pe cutie și blister nu este doar un capriciu, cu ea, laboratorul marchează o înainte și după utilizarea medicamentului. nu am observat niciodată, dar toate medicamentele, de la cele mai umile analgezice până la cele mai puternice antibiotice, includ acest avertisment la sfârșitul prospectului.

Acum, este foarte periculos să o iau medicamente expirate? Ce ne putem întâmpla dacă ignorăm avertismentul? Le luăm sau nu? Pentru a ne ajuta să decidem, să ne uităm mai întâi la ceea ce dorește laboratorul să spunem când stabilim o dată de expirare pentru un lot dat. Ne dă garantarea activității și eficacității: garanția că, cel puțin până la acea dată, medicamentul va fi în condiții optime de utilizare, explică dr. Emilio Vargas, șeful Serviciului de farmacologie clinică al Spitalului Clinic San Carlos. Nu ne indică faptul că există un termen limită de la care nu puteți folosi un medicament, dar, din acel moment, laboratorul nu mai garantează că este la fel de eficient.

Ar putea continua să fie eficientă câteva luni mai târziu? "Probabil, expertul continuă, dar punctul este că, atunci când respectați data de expirare, aveți certitudinea că nu ați pierdut activitatea medicamentului și nu au apărut substanțe potențial toxice. Ceva foarte rar, dar acest lucru este inca posibil. "Asta inseamna nu numai daca drogul este inca eficace sau nu, ci daca trecerea timpului chiar mai mult daca nu este pastrat in conditiile potrivite poate care să încurajeze vin din nou toxic.

Nu mai mult de șase luni

imagini getty

În ceea ce privește eficiența, dr. Juan Gibert, profesor de farmacologie la Universitatea din Cádiz, avertizează cu prudență că "în termeni generali, nu se poate întâmpla nimic pentru a lua un drog expirat acum două luni"Și șase luni?" Suntem deja într-o linie potențial periculoasă. Un paracetamol, o aspirină, sunt medicamente care continuă să fie eficiente chiar și după trei ani. "Și un antibiotic?" Oh, nu îndrăznesc să spun ... ", conchide acest expert.

În opinia dvs., poate putem relaxați-vă cu un analgezic curente, un antidiareic, un sirop de tuse ... Un sfat popular care circulă în comunitatea de sănătate este că, dacă viața ta depinde de un medicament, alerga la farmacie și nu folosește unul expirat; Dacă viața ta nu depinde de ea, poți să o iei și să vezi ce se întâmplă. Și cel mai probabil, vom repeta, dacă nu se întâmplă nimic. În acest sens, merită să ne amintim un studiu publicat în 2012 în revista JAMA Internal Medicine, în care o echipă de cercetători de la Universitatea din California a analizat diferite medicamente care au expirat între 28 și 40 de ani în urmă.

Oamenii de stiinta, condusi de farmacologul Lee Cantrell, au decis sa verifice daca si-au pierdut eficacitatea. După ce le-au analizat, au văzut că marea majoritate a acestora ei aveau încă cel puțin 90% din ingredientele active. Cantrell este un avocat principal pentru ca laboratoarele să prelungească data de expirare a produselor lor, mai ales într-o lume în care medicamentele nu sunt disponibile pentru toată lumea. Dar, pentru aceasta, laboratoarele ar trebui să efectueze studii de siguranță și eficacitate pe termen lung, nu la un an sau doi, și nu par a fi la lucru.

Toxicitate periculoasă

Cu toate acestea, este un lucru pentru medicamentele expirate să continue să fie mai mult sau mai puțin eficace, și un alt lucru care poate fi devine toxic. Cel mai cunoscut exemplu este cel al tetraciclinei, un antibiotic care, dacă este consumat după data expirării, poate provoca o boală de rinichi cunoscută sub numele de sindrom Fanconi. De asemenea, s-a observat că penicilina expirată poate produce reacții de hipersensibilitate și că antibioticele cu insulină și lichid ar trebui să fie deosebit de riguroase.

Dar chestiunea are o a doua lectură. După cum spune profesorul Gibert, un articol ca acesta nu ar avea sens în alte țări. De ce? Pentru că admitem un exorcism: că am expirat medicamente acasă și că, în plus, ne auto-medicam. Ar fi trebuit să se facă american: o rețetă de atâtea comprimate pentru atâtea zile și să nu trebuiască să-i scapi nici măcar o pastilă.

getty

Și aceasta este o barbaritate zilnică. Potrivit unui sondaj privind obiceiurile de consum ale medicamentelor și utilizarea rațională a acestora, dezvoltate de Eroski Consumer, 77% dintre respondenți au mai rămas medicamente după ce au terminat tratamentul prescris și unul din două le menține acasă. De asemenea, 85% dintre pacienții hipertensivi nu urmează tratamentul, iar 20% dintre cei care au suferit un atac de cord lasă o lună după externare. Doar în acest fel se explică faptul că avem acasă foarte bine aprovizionate truse în care, din păcate, expiră unele medicamente care, chiar și după ce au expirat, vor continua să cânte melodiile lor de sirenă pentru a le putea continua să le luăm.

Cum să păstrați medicamentele

Pentru ca un medicament să rămână optim condiții de securitate și eficacitatea până la data expirării, trebuie păstrată corespunzător:

- Ar trebui să fie stocate într-un loc răcoros și uscat, cu temperatură constantă, fără oscilații termice. Trebuie să fugim de surse de căldură, cum ar fi radiatoarele și curenții.

- Nu este convenabil să le plasați lângă televizoare sau alte aparate de uz casnic, pentru a evita câmpurile electromagnetice.

- Idealul este păstrați-le în containerul original, în loc să le scoatem să le punem în bărci mici. Să ne gândim că dacă vin în vid într-un ambalaj blister, trebuie să-i păstrați bine.

- Dacă a cărucior pentru a le transporta, lăsați-l să fie câteva zile. Este un lucru de a face pillbox a zilei și un altul pilula anului.

- Medicamentele modificate prin acțiunea căldurii sunt marcate pe ambalaj cu simbolul Q, iar prospectul indică dacă acestea ar trebui să fie păstrați în frigider, în congelator ...

- În nunele antibiotice sunt salvate și picături pentru ochi, precum și vaccinuri și insuline.

De asemenea, ...

  • Medicamente online Știți ce cumpărați?
  • Antibiotice: Nu mai avem opțiuni?

Video: NU ARUNCAŢI LA GUNOI MEDICAMENTELE EXPIRATE! (August 2019).