Trăi

Sunteți un hipocondru al fericirii?

Se pare că o ironie contemporană: cineva vrea să fie mulțumit de atâta impuls, care ajunge să fie profund nemulțumit. Terapiile, științifice și ne-științifice, proliferează și cele mai mari noastre psihologică ne face să hiper-analizăm totul, transformând în probleme lucruri care nu sunt și care sunt pur și simplu parte a vieții. Este o tiranie nouă, spune sociologul Eva Illouz și psihologul Edgar Cabanas în Happycracia: cum știința și industria fericire ei ne controlează viața (Paidòs). Această "industrie a fericirii" mișcă milioane de euro și susține că oamenii pot rezistă sentimentelor negative pentru a obține cel mai bun joc. Nu este totuși o formă de control pentru a ne convinge că succesul și eșecul, sănătatea și boala sunt doar responsabilitatea noastră?

Proliferarea operelor scrise de figuri precum Sheryl Sandberg, director de operațiuni Facebook, cu rețete pentru momente complicate, a creat o nouă anxietate: Suntem destul de fericiti? Suntem destul de bine? Sau am greșit în totul și de ce nu reușim? Ce a fost nemulțumirea și auto-ajutor sau de auto-ajutorare și nemulțumire?

"Trăim într-o societate care a înlocuit-o sentimente pentru senzații Spune psihologul Marian Rojas. emoții Strong nu sunt fericire, ci o gratificare instantanee. " "Fericirea nu vine fără suferință, trebuie să știi cum să o rezolvi", își amintește psihologul Rafael Santandreu. Poate că nu vrem să plătim acest preț? Am analizat cinci moduri greșite de a urmări fericirea.

Există cu adevărat?

"Aceasta este o întrebare cerută de cineva care nu cunoaște fericirea", explică psihologul Rafael Santandreu, cel mai bine vândut autor, cum ar fi The Art of Not Bitter Life (Grijalbo). Oamenii care trăiesc fericit se asigură că este un stat care supraviețuiește adversităților importante. Unul este trist și, în același timp, are un sentiment de plenitudine. Budiștii îl numesc "fericiți". Fericirea este "un sentiment general al plăcerii și al sensului vital", explică profesorul de psihologie și scriitorul israelian Tal Ben-Shahar. Prin urmare, o persoană poate suferi o durere la timp, dar să fie fericită la nivel global. "

Un cap de fericire

Comandantul șef de fericire sau consultantul pentru fericire (ceva asemănător capului fericirii) este o figură pe care unele companii au început să o implementeze și a cărei misiune este de a Asigurați-vă că angajații sunt mai fericiți: că au o mai bună conciliere, o mai mare securitate a locului de muncă sau condiții de sănătate bune în poziția lor. deoarece, unul din patru angajați spanioli spune că nu este fericit, potrivit lui Adecco. Problema este serioasă, dacă luăm în considerare faptul că această nemulțumire poate provoca a stres cronic mai mare decât șomajul și afectează productivitatea (creșterea bunăstării se situează între 60% și 70%, potrivit datelor elaborate de școala spaniolă de afaceri IMF Business School). Care sunt funcțiile consultantului pentru fericire? Ascultă angajații, așa că se simt apreciați și nevoile lor sunt răspunse; să păstreze o atmosferă bună; să păstreze talentul și să încurajeze munca în echipă

1. Sunteți un perfecționist al sentimentelor

- Care este problema?: Uneori, ne pregătim cu grijă un moment - ca o petrecere de familie - și, în loc să ne bucurăm de ea, ne petrecem timpul pe tot ceea ce nu merge bine. Vrem să fim fericiți într-un mod perfect, dar viața reală ne împiedică. Există oameni care tind să vadă tot ce se întâmplă cu ei așa. Marino Pérez, profesor de psihologie la Universitatea din Oviedo, o numește hiperreflexivitate: de fiecare dată ne concentrăm mai mult pe noi înșine și nu acceptăm suferințele și coborâșurile normale ale vieții.

"Ce sa fac?" "Absenta fericirii a devenit disfunctionala", scrie sociologul Eva Illouz. Dacă suntem fericiți, trebuie să fim fericiți fără nuanțe. Vrem ca totul să fie un succes. Dar de ce nu recunosc că uneori nu te simți atât de fericit cum trebuia să fii, că nu există un manual de instrucțiuni pentru asta și că nu se întâmplă nimic? "Am anulat capacitatea creierului nostru de a se conecta cu momentul prezent, atât cu oamenii, cât și cu cei de aici și acum", spune psihologul Marian Rojas, autorul Cum te face să treci lucruri bune (Espasa). Ne vedem unii pe alții din afară, ca și cum am fi fost pe o scenă. Putem fi mai fericiți atunci când nu ne străduim să fim fericiți și pur și simplu ne bucurăm de acest moment.

2. Sunteți mai conștienți de Instagram decât de viața reală

-Care este problema? Pe internet, singura preocupare a oamenilor este să apară fericită, interesantă, de succes. Pentru aceasta sunt expuse în rețelele sociale. Problema este că mulți oameni confundă "par" cu "fi". Nu este ciudat faptul că, examinând contactele noastre, ne simțim excluși de acea fericire perfectă și ne întrebăm totul. Un studiu realizat de Universitatea din Pittsburgh (Statele Unite), 2016, a arătat că cei care sunt susținători fermi ai rețelelor sociale sunt mult mai susceptibili de a suferi o depresie.

-Ce să fac? Desengánchate. Doar atunci puteți calibra, într-adevăr, ce înseamnă să fii fericit, pentru că pe internet nimic nu este suficient, să nu mai vorbim de fericire "normală". "Trebuie să existe un echilibru între cele patru fațete ale vieții noastre - Expica Marian Rojas -: ceea ce arăt că eu sunt (imaginea mea), ceea ce cred că sunt (conceptul de sine), adevărul despre mine și imaginea electronică imagine a rețelelor sociale). Fondatorii Facebook știau deja că rețeaua este dependență și că fiecare este ca o scânteie de dopamină, un hormon al plăcerii care se ridică și produce apoi un sindrom de abstinență. "

rețele socialeDe asemenea, ele afectează atât pe cei care le văd, cât și pe cei care le expun. "Expozitia vietii cuiva este a narcissistic atitudine și presupune o presiune enormă pentru cel care o face, pentru că trebuie să mențină bara întotdeauna ridicată ", asigură Rafael Santandreu.

3. Esti obsedat de a fi pozitiv

-Care este problema?: Uneori, încercați a se vedea partea bună a lucrurilor este foarte dificilă. Dorind să "poziționeze" în orice moment, lasă probleme reale. Și nu întotdeauna un "nu vă faceți griji, totul va fi bine" este în timp util, atunci când un prieten are un timp prost. Este mai bine să lucrezi la empatie. Pentru Eva Illouz și Edgar Cabanas, cărțile de dezvoltare personală impun uneori a "Ideologia fericirii" care ne poate face să credem că totul este vina noastră, că nu suntem suficient de "pozitivi". Dar uităm că circumstanțele în care ne aflăm fac parte din ecuația vieții noastre. Și uneori pot fi schimbate și uneori nu.

Ce trebuie să faceți?: Expresia mâniei sau a resentimentelor este, de asemenea, o parte a vieții și ne ajută să schimbăm lucrurile. "Psihologie pozitivă nu se limitează la a zâmbi pe toată lumea, explică Marian Rojas, pentru că atunci credem că în viață totul depinde de noi și nu este așa. Trimiteți mesaje negative către creier vă poate face să vă faceți rău, dar dacă există ceva toxic este vinovăția.

A fi pozitivă este esențială, dar trebuie să știți cum. "Este un concept care apără budismul, de exemplu: una dintre cheile pentru bunăstarea interioară nu este să te plângi și să prețuiești ceea ce ai Explică Rafael Santandreu. Răscumpărarea este întotdeauna o greșeală, deoarece trebuie să credem că orice adversitate este sfârșitul lumii. Dar mintea noastră hiper-eficientă ne face să credem că, dacă nu trăim într-un mediu perfect, este intolerabil și acesta este opusul fericirii. Nu este întâmplător faptul că 30% din populație suferă de anxietate sau depresie ".

4. Citești prea multe cărți de dezvoltare personală

-Care este problema?: Căutați o soluție pentru dvs. lipsa de stima de sine, dar, multe auto-ajutor cărți Acestea reprezintă o schimbare atât de solicitantă, încât ele vă agravează perfecționismul și vă scufundați mai mult. Nu mai vorbim de faptul că mulți autori umple pagini cu tot felul de teorii pseudoscientifică care, în plus, vă pot răni.

-Ce puteți face ?: "Există un exces de cărți de auto-ajutorare greșite, care se îndepărtează de progresele reale ale neuroștiinței"Explică Marian Rojas. "Aș spune că 95% din cărțile de dezvoltare personală sunt rele și unele nociv Spune Santandreu. De exemplu, cei care afirmă că, dacă vreți ceva, îl atrageți printr-un fel de lege cosmică. Aceasta este o ideologie superstițioasă și negativă, care duce la confuzie și frustrare. Vă sfătuiesc să mergeți la conținut pe baza dovezilor și să fiți în contrast științific. " Știi mai multe științe și mai puțin mister. Cărțile de auto-ajutorare ar trebui să vă facă să gândiți, să renunțați la manualele de instrucțiuni. Mai bine să citești o literatură bună.

5. Nu puteți lua o decizie

Care este problema: într-o relație, când acceptați sau nu acceptați o ofertă de muncă, cumpărați o casă sau alegeți o saltea pentru pat: în situații multiple de viață de zi cu zi - de la viață la secas- trebuie să luați decizii. Încă o dată, perfecțiunea nu există. Opusul este acela de a trăi în dureri permanente.

Nu veți fi mai fericiți să loviți cel mai bun cazan sau să alegeți prietenul dvs. ca și cum ar fi fost într-un catalog. Dacă vi se întâmplă acest lucru, aveți două probleme: reițiți oameni și nu doriți să acceptați asta să trăiești este să alegi și să-ți asumi responsabilitatea pentru acea alegere.

"Ce poți să faci?" "În societatea noastră există, fără îndoială, a obsesie pentru perfecțiune Marian Rojas subliniază. Și perfecționistul, prin definiție, este eternul nemulțumit, care nu găsește niciodată nimic să trăiască la ceea ce se așteaptă și ziua este cheltuită pentru detectarea eșecurilor în mediul înconjurător, în viața ta, în viața copiilor tăi. Fericirea constă în acceptarea dreptului la eroare.

autoexigencia ne face să trăim constant în modul de alertă, dar creierul nu este conceput pentru el și se îmbolnăvește ". "Problema indeciziei pornește de la ideea că aveți nevoie de mult pentru a trăi și a pierde că este teribil, când, în realitate, este nevoie de foarte puțin pentru a fi fericit"Explică Rafael Santandreu. "Când vedeți acest lucru clar, atunci este ușor să alegeți o opțiune, pentru că știi că, oricum decideți, puteți fi fericit. A avea această securitate face lucrurile simple. "