Trăi

Răzvrătirea prințeselor Disney

Valurile se sparg puternic pe mal, in timp ce o furtuna isi arunca primele raze pe plaja. Cu gestul sumbru, dar determinat, se desprinde de pe cap, își aranjează coada și se pregătește să meargă pe o mare violentă. În acea manieră, transformată într-o heroină îndrăzneață, ne redescoperim noi Elsa, regina de gheata înghețat. Acesta este începutul trailerului pentru sequelul foarte anticipat, care va avea loc pe 29 noiembrie după ce a devenit a fenomen social în 2013. Nu există animale de vorbit sau parcele romantice, dar epic pur și dur, și promisiunea unei mari aventuri. Două minute care condensează un adevăr incontestabil: prințesele Disney nu mai sunt ceea ce erau. Elsa și sora ei Anna sunt studenții restanți ai unei noi generații care rescrie regulile de gen. În anii de lumină ai damelor subiective și nesigure, noii protagoniști ai fabricii sunt eroine din povestile lor. Și era deja timpul.

Pasiv și supus

Nu a fost o revoluție rapidă sau fără durere. printese clasice, ca Albă de zăpadă, auroră sau Cenușăreasă, ei au trăit în frumusețea lor supranaturală, iubesc la prima vedere (adesea fără să spună un cuvânt) și fiind invers înflăcărat de dușmanii lor arc: femeile mai în vârstă și mai urâte decât ei, personificate în vrăjitoarele rele sau mamele vitrege groaznice. Erau așa naiv, pasiv și supus că ei ar putea petrece întregul film dormind sau curățând casele altor oameni în timp ce așteptau prințul albastru pe schimbare le va salva de mizerie.

Ei simt că nu se potrivesc cu ceea ce se așteaptă de la ei ", spune psihologul Eva Campos.

Mai aventuros, rebel și modern, a doua generație de prințese M-am întors la clișee mai problematice și narațiuni problematice: Ariel a renunțat la tot (inclusiv corpul său) pentru un om pe care nu-l cunoștea și deși frumusețe ea a dat dovleci bărbatului alfa al orașului ei și a aspirat la o viață mai intelectuală, a ajuns închisă într-un castel și îndrăgostită de captorul ei.

De atunci, fiecare prințesă nouă a venit cu o mică infracțiune de serie: Jasmín s-au răzvrătit împotriva căsătoriei aranjate, Mulan el sa pretins a fi un om care a intrat în armată și Pocahontas El a renunțat la dragostea vieții sale pentru a-și conduce poporul. Merida, prințesa cu păr blond de Brave, nu voia să se căsătorească, ci să fie o femeie liberă și independentă Tiana, prima prințesă neagră din fabrica, el a visat să-și deschidă propria afacere, un mic restaurant.

Puterea sororității

În 2010, Rapunzel (un cititor invizibil, student de astronomie și șahistă auto-învățată, care a trăit încuiată într-un turn) a rescris povestea clasică salvând-o cu lovituri de păr și o tigaie curată. Și în 2013, Frozen a revoluționat genul dublând pariul cu două surori, Elsa și Anna, care ei au provocat mitul prințului Fermecător și dragostea romantică ("Nu poți să te căsătorești cu cineva pe care tocmai ți-ai întâlnit-o") să dai rolul de lider iubirii fraterne și să recuperezi puterea sisterhood.

vaiana, ultimul membru care se alătură clubului, nu visează să se căsătorească: inteligent și curajos, dorește să fie explorator și să-i salveze pe oamenii ei de catastrofa ecologică. De aceea, toată lumea întreabă ce stereotip va provoca cel mai anticipat sequel. O teorie revoluționară răspândită de fani - dar nici negată și nici confirmată de companie - spune că Elsa ar putea avea o relație cu o altă femeie și să fie prima prințesă lesbiană. Răspunsul, în noiembrie.

"Toate prințesele Disney au nevoie terapie. Cenușăreasa trebuie să știe că prințul ei fermecător este un fetișist care nu ia mișcat un deget. Dar chiar și Elsa este liberă: nu poate fi ca, pentru a nu răni pe alții, nu poți fi tu singur. Nu are legătură doar cu asta stereotipurile iubirii romantice", explică psihologul Eva Campos Navarro, creator al audientei Prințesa Fuck, în care personaje feminine Ei se află pe canapea pentru a-și psihanaliza traumele. Și sunt de toate culorile.

Ei au încetat să se întoarcă în jurul dragostei pentru a pune accent pe împuternicirea.

„Lui traumatisme Ei nu sunt prea diferiți de femeile normale. Bella este o femeie maltratată emoțional și nu știe de ea ", explică Campos. Și Mulan reprezintă acel feminism neînțelept prin care să ai aceleași drepturi ca și un om pe care trebuie să-l faci unul. Toți au un numitor comun: ei simt că nu se potrivesc în ceea ce așteaptă de la ei. Și asta este ceva care femeile au suferit din punct de vedere istoric. În secolul al optsprezecelea, trebuia să aveți o talie de viespi și să vă rup coastele pentru a intra într-un corset. Micul picior de Cenușăreasa nu se oprește să fie un semn către imposibile canoanespune psihologul.

Impactul acestor stereotipuri, repetat într-o buclă de zeci de ani, nu este neglijabil. În 2016, experții în dezvoltarea copilului de la Universitatea britanică Brigham Young au stabilit acest lucru Cultura prințesei din Disney a întărit stereotipurile de gen între băieți și fete de la trei la cinci ani. Și în timp ce aceasta a fost o influență pozitivă pentru băieți, ea a făcut fetele mai vulnerabile la probleme de stima de sine. "Acestea reprezintă primul exemplu de expunere la idealul subțirei feminine, ceea ce ne întâmpinăm toată viața, dar începe după trei sau patru ani", spune Sarah Coyne, cercetător principal al lucrării.

Fenomenul nu este singura analiză. O investigație făcută de lingviștii americani Carmen Fought și Karen Eisenhauer a arătat că parcelele s-au oprit în jurul aspectului protagonistului lor și idealului iubirii romantice pentru a pune accentul pe împuternicirea și independența. "Este adevărat că ei au reprezentat stereotipul dragostei romantice, dar ai grijă, pentru că par să o schimbăm pentru dragoste și pentru omul perfect, înlocuim stereotipurile cu alții și scopul este că nu există. independent, intrăm în aceeași capcană ", avertizează Eva Campos, care pregătește un sezon al audieriilor sale cu prinții de pe canapea.

Studiul nord-american a aruncat date mai îngrijorătoare: chiar și atunci când sunt protagoniști, continuă să monopolizeze mesajul. Și pentru asta, nu este necesar să ne întoarcem la prințesele clasice. Studiul a arătat că, în Tangled, 76% din dialog a fost pronunțat de bărbați; în Frozen, ale căror două personaje centrale erau femei, au vorbit doar 41% din timp.

O prințesă latină?

Prin urmare, este clar că Mai este încă un drum lung de parcurs. Deși Disney, de către actorul, compozitorul și dramaturgul Lin-Manuel Miranda, ar putea pregăti un film cu latina printesa, potrivit zvonurilor, adăugarea unei mai multe diversități rasiale nu este singura modalitate de a revitaliza genul. Mai există multe clișeuri cu o dată de expirare. "Mi-ar plăcea să se bazeze pe prietenii ei, cu mărimea de 40 de ani, mai mult de 35 de ani și învățământul superior. o prințesă care vrea să cunoască lumea, nu pentru că este plictisită, ci pentru că dorește să fie instruită. Aș vrea să fie o femeie adevărată care a învățat fetele că este bine să fii așa cum ești ", spune Eva Campos.

Cei interesați sunt plictisiți de atât de multă temă, atât de multă traume și atât de multă abuz. Ei au arătat-o ​​într-o scenă glorioasă Ralph sparge Internetul în care se plângeau în corul de a fi otrăviți, răpiți și înrobiți, traumatizați de familiile rupte și obosiți de a fi salvați de un bărbat. Realizarea faptului că Disney știe problema și încearcă să o oprească. Acum, necunoscutul este să știe care prințesă va fi responsabilă pentru provocarea următorului tabu. Sau dacă oricare dintre ele se va termina dintr-o dată. Curând, pe ecranele lor

Și acum ... ce facem cu Cinderella?

Au crescut cu ochii pe Little Mermaid, îmbrăcați în Cinderella și colecționând autocolante de Frumusețe și Fiara. Acum, ei sunt mame și se confruntă cu dilema: Ce filme ar trebui să vadă copiii dvs.? Sunt printesele clasice toxice? În octombrie, actrita Keira Knightley a mărturisit că în casa ei unele titluri clasice sunt "interzise" deoarece reprezintă stereotipurile de sex feminin depășite și sexiste. "Cinderella așteaptă un tip bogat să o salveze, nu o face! Salvează-te", a spus actrița, mama unei fete de patru ani. Dar psihologul Eva Campos susține contrariul: "Nu trebuie să reluăm filmele clasice, ci să le folosim materiale educaționale pentru a deschide dezbaterile și a-și trezi conștiințeleCu toate acestea, exercițiul necesită ca copiii să fie suficient de bătrâni pentru a reflecta asupra rolurile de gen ceea ce reprezintă "Negarea existenței stereotipurilor nu le vaccinează, trebuie să știe că există și că nu sunt pozitive", spune Campos.