Trăi

Resetați-vă creierul

Când ne dăm seama că suntem proiectați pentru acțiune, este mai ușor să înțelegem de ce creierul nostru a fost prins de vraja ecranelor. Un experiment realizat la universitățile din Harvard și Virginia (SUA) ne arată clar. Cercetătorii au propus un tratament unui grup de voluntari: trebuiau să rămână așezați într-o cameră fără stimuli timp de 15 minute. Dacă voiau să plece înainte de acel moment, puteau să o facă, dar după ce au primit un șoc electric. 67% dintre bărbați și 25% dintre femei au ales descărcarea înainte de a fi cu mintea goală. Așadar orientat este al nostru creier, într-un mod natural, spre căutați știri. Dacă combinăm această tendință înnăscută cu boom-ul Internet și smartphone-uriNu este ciudat că ne-am încurcat.

În același timp, sarcinile noastre zilnice cu atenție solicită sub forma notificărilor Instagram și beep-uri de la WhatsApp Modifică modul în care funcționează creierul. Avalanșa lui informații digitale te forțează să activezi în modul multitasking și sări repede de la un focus la altul. În același timp, această avalanșă digitală ne împiedică să rămânem axate pe realizarea unei singure sarcini pe care o vom deveni nerăbdător și să fim decenți. Putem face ceva pentru a restabili echilibrul mental? Ei bine, în plus față de dormit și exerciții, există și alte măsuri. Vă sfătuim să le încercați pe toate.

Lăsați multitasking-ul

Universitatea din Illinois (SUA) a demonstrat că încercarea de a face ceva în timp ce intruziunile lumii digitale atrage atenția noastră afectează memoria pe termen scurt (care aproape dispare), reduce capacitatea de a gândi creativ și de a accentua creierul. Alte cercetări de la Universitatea din Londra au arătat că această lucrare multitask Ea ne lasă IQ-ul la nivelul celui al unui copil de opt ani. Motivul? Neuroscientianul Kaja Nordengen, autor al lui Super Brain (Planet), explica: "Ce se intampla cand credeti ca puteti citi un raport si in acelasi timp cereti mancare pe mobil este ca creierul incearca sa mearga de la citirea rapida la formularea cererii . Rezultatul este că aveți nevoie de mai mult timp decât dacă ați comandat mai întâi alimentele și apoi ați citit raportul. În plus, creierul poate fi paralizat, deoarece cortexul prefrontal nu reușește să schimbe imediat focalizarea, ceea ce va cauza o eșec de performanță ". Dacă doriți să fiți eficienți și să nu vă epuizați resursele mentale, faceți lucrurile una câte una.

Învață să te plictisești

Mesajele activează circuitul de recompensă al creierului.

Permiteți-vă Nu face nimic de cinci minute pe zi. Asta-i sfatuitor Sandi Mann, cercetător la Universitatea Centrală din Lancashire (Regatul Unit), autor al revistei The Art of Knowing Bored (Platformă editorială). Mann a verificat prin rezonanță magnetică în ce măsură creierul este conectat la smartphone și notificările dvs.: de fiecare dată când primim un nou e-mail sau informații interesante prin Google, circuitul de recompense al creierului se aprinde și există o dopamina care face ca noutatea să se transforme în a sentiment de plăcere. De aceea, cu cât avem mai multe date noi, cu atât ne dorim mai mult, ceea ce ne determină să verificăm în mod constant telefonul mobil pentru a le obține. Antidotul? Dacă mergeți pe stradă, nu ascultați muzică; dacă conduceți; Dacă așteptați autobuzul, priviți în jurul vostru, nu la telefonul mobil. Lăsați-vă mintea să rătăcească fără rost o dată în fiecare zi și, conform cercetătorului, veți recupera creativitatea și concentrarea.

Consumul de consum la mintea ta (dar bun)

Creierul este dependent de dulce, dar este mai bine să nu-i dați în formă prelucrată. o consumul ridicat de zahăr Aceasta conduce, ca și medicamentele, la eliberarea dopaminei din creierul nucleului accumbens. Problema este că, dacă de obicei vă însuflețiți cu zahăr, nivelul de dopamină este modificat, făcându-l întotdeauna scăzut și veți avea nevoie de mai mult zahăr de fiecare dată și mai des pentru stabilizarea acestui prag. În plus, un studiu realizat de Universitatea din UCLA a arătat că o dietă bogată în zaharuri rapide subminează capacitatea de procesare și păstrare a informațiilor. apoi, Ce trebuie să mănânci pentru a menține creierul în formă? Încercați alimentele care vă vor beneficia: pește albastru, fructe și legume bogate în antioxidanți și alimente probiotice, cum ar fi iaurtul.

Scoateți telefonul din vedere

Omniprezența telefoanelor inteligente din viața noastră are un cost cognitiv. O investigație efectuată de universitățile din Texas și California (SUA) a demonstrat că simpla lor prezență în câmpul vizual provoacă o "scurgere a creierului" autentică. În experimentul lor, 800 de voluntari trebuiau să efectueze o sarcină complicată pe calculator. Diferența dintre unul și altul este că unii aveau telefonul de pe birou, iar alții nu. Ghici cine a lucrat cel mai rău?

Grupul care avea mobilul în vizor. Potrivit acestor cercetători, având telefonul smartphone în domeniul nostru de viziune "consumă" resursele creierului și reduce capacitatea cognitivă... deși nu am consultat-o. Prin urmare, în birou, lăsați telefonul mobil în geantă sau într-un sertar.

Fă-ți prieteni (dintre cei reali)

Cei care folosesc mai multe rețele se concentrează mai puțin

În SUA 59% din populație admite că depinde de rețelele sociale și jumătate dintre acei "dependenți" spun că din cauza lui nu este în stare să se concentreze. ¿Exagerată? Poate nu atât de mult. Microsoft Canada a publicat un raport în anul 2000, în care a afirmat că perioada de concentrare a omului mediu a fost de 12 secunde. În 2013, această cifră a fost redusă la doar opt secunde (aurul poate concentra nouă). În plus, gigantul software a cerut 2000 de adulți tineri să se concentreze pe o serie de numere și litere care au apărut pe un computer: rezultatele celor care au petrecut mai puțin timp pe rețelele sociale au fost mai bune. Și, ca și cireada de pe tort, Academia Americană de Pediatrie însăși a inventat termenul "Depresie Facebook" la efectul negativ (izolare, stima de sine scazuta ...) pe care retelele sociale le pot provoca la adolescenti. Prin urmare, dacă doriți să recuperați capacitatea de a concentra și de a menține stima de sine intacte, închideți profilurile în rețele și recuperați prietenii de carne și sânge.

Du-te înapoi la analog

Proiectarea agendei cu mâna întărește memoria.

Notați mesajele și lista de cumpărături într-un notebook al vieții. Dacă doriți, de asemenea, să vă treziți creativitatea și memoria, îndrăzniți să transformați ordinea de zi într-un jurnal bullet. Această metodă propune planificați toate activitățile într-un notebook gol, unde puteți să vă aruncați întreaga creativitate prin trasarea de la numerotare la lunile, sarcinile în așteptare și cele făcute. Singura regulă de urmat este aceea totul trebuie să fie manual. Elaborarea agendei dvs. în acest mod implică mai multe activități senzoriale cu motor, care, pe termen lung, întărește capacitatea noastră de a memora. Mult mai bine decât să cerem mobilului să ne trimită o alertă despre acest eveniment.

Gestionați mai bine aplicațiile

Prevenirea este mai bine decât vindecarea: nu lăsați telefonul să vă privească atenția. Utilizați aplicațiile unul câte unul, în loc de a sări de la un la altul; și nu te lăsa purtat de inerția de a le deschide pe toți pentru a verifica știrile. Dezinstalați toți cei care fură timp și nu au nici o utilizare reală. și spune la revedere la vibrații, ferestre pop-up ... Tacerea oricarui mecanism care va avertizeaza ca ceva nou a ajuns la telefon, lasati creierul sa uite despre el.

Scoate mobilul din dormitor

Lumina portocalie a amurgului determină glanda pineală din creier să secrete un hormon numit melatonină care ne face să dormim. Dar ce se întâmplă atunci când înlocuim apusurile de soare cu lumina albastră a unui ecran? Un grup de oameni de știință de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York a măsurat cantitatea de melatonină secretă de un grup de voluntari după ce a utilizat o tabletă timp de două ore pe timp de noapte: 22% mai puțin. concluzie: nu utilizați niciun dispozitiv digital cu cele două ore înainte de a merge la culcare.

Monitorizați timpul de utilizare

Majoritatea utilizatorilor investesc în telefonul mobil mai mult de trei ore pe zi.

Un studiu privind nomofobia (panica care trebuie lăsată fără mobilitate, fără date sau fără acoperire) făcută de Universitatea Internațională din La Rioja a concluzionat că aproape 25% dintre adolescenți erau utilizatori riscanți ai smartphone-ului lor. Poate crezi că folosești dispozitivele în măsura lor, dar există modalități de a le verifica. Momentul este o aplicație creată de Kevin Holesh, un dezvoltator american care sa obosit să fie mereu conectat. Rezultatul lucrării sale a fost această aplicație, care permite monitorizarea utilizării smartphone-ului (se spune de câte ori este consultat și pentru cât timp) și se limitează timpul zilnic dedicat ecranelor. Conform datelor pe care creatorul Moment le ocupă, majoritatea utilizatorilor petrec trei ore pe zi pe dispozitivele lor și le consultă de 39 de ori pe zi ... dar sunt evident îngrijorați de expunerea lor la lumea digitală. Un studiu publicat în Plos One nu oferă astfel de date moderate: a vorbit despre cinci ore pe zi legate de mobil și 85 de interacțiuni zilnice. Fără îndoială, prea multe pentru creierul nostru, care poate deveni dependent de viața digitală.

Dacă dormi mai puțin pentru a rămâne conectat mai mult, oamenii din jurul tău s-au plâns de folosirea telefonului mobil, ești iritat dacă conexiunea este lentă sau ai propus să consulți mai puțin dispozitivele tale, dar nu ai reușit, te minți despre asta timpul real petrecut pe internet ... ar trebui să cereți ajutor. De fiecare data cand primim un WhatsApp sau retweet ne activeaza sistemul dopaminergic al creierului, care este responsabil pentru secretia dopaminei, hormonul care provoaca senzatii placute si relaxare. Și confundăm acest mic simț al plăcerii cu fericirea, chiar dacă nu, ceea ce deschide ușa dependenței digitale.

Nu ratați ...

- De ce este atât de greu să părăsim rețelele sociale?

- Adriana Royo: "Tinder activează lăcomia emoțională în noi"

- Rețele sociale, războiul clicului

Video: Formidabilele Magisăbii. Pe urmele lui Narval. Cartoon Network (August 2019).