Trăi

Ei vor salva dehesa

Între câmpurile de stejari, turme de porci iberici și turme de oi merino găsim o nouă generație care se întoarce, plină de cunoștințe, pe pământul care a văzut părinții ei născuți. Și este dispus să o salveze de multiplele sale amenințări. Printre acestea, depopulare, un flagel care acum două săptămâni la Madrid a convocat zeci de mii de oameni care au cerut măsuri urgente pentru a salva ceea ce ei numesc "Spania golit".

În acest context, este sprijinită de noi tehnici de agricultură regenerabilă, această generație creează o oază în care până acum a anunțat doar o moarte lentă pentru pășune. Am intervievat cinci femei care se luptă să reconstruiască acest paradis biodiversitatea care este amenințată de pășunat necontrolat, lipsă de regenerare și da ... de asemenea, depopulare.

Pajiștile sunt ecosisteme unice din sudul Europei, spații naturale de o valoare ecologică ridicată adaptate de ființa umană, acultural și de mediu fructul muncii atente a multor generații. Numai în Spania, dehesa acoperă 3.550.000 de hectare de teritoriu concentrat în principal în sud-vestul peninsulei. Mai mult de o treime din teritoriu se află în Extremadura, unde devine un simbol și o expresie a peisajului său, semnul său distinctiv. Dehesa include și alte teritorii semnificative, cum ar fi Valle de los Pedroches din Andaluzia, și se extinde într-o mai mică măsură la alte comunități din Castilla Leon sau Comunitatea Madrid, cu doar 100.000 de hectare.

Câmpurile sale sunt rezultatul unui a Balanță dificilă între activitatea zootehnică și îngrijirea mediului. Supraviețuirea stejarilor și stejarilor de stejar este esențială pentru menținerea efectivelor de animale, dar, de asemenea specii pe cale de dispariție, cum ar fi vulturul imperial, râsul iberic și oile merino negre. Dehesas, de altfel, acționează ca firebreaks naturale și de reglementare a climei, dar acest peisaj unic, unic în acest fel, este amenințată. Lipsa de regenerare naturală, intensificarea animalelor și declinul copacilor datorită unei epidemii în creștere numită "uscată" Moartea masivă a copacilor din anii 90. "Uscata" este cauzata de factori diferiți, incluzând un agent patogen numit phytophthora, care pătrunde în rădăcini, se rotește și sfârșește prin uciderea copacului. De fapt, numai în Extremadura există mai mult de 75.000 de hectare afectate și aproximativ 5.000 de focare.

ANA TREJO ȘI ALMUDENA SÁNCHEZ

Ana (37 de ani) și Almudena (35 de ani) fac parte din proiectul cooperant Laneras. Locuiesc în Hervás (Cáceres) și studiază imaginea și munca socială, respectiv. Ofelia de nepot și javier zurita

Un roi de copii râde în jurul valorii de Ana și Almudena, "laneras". Cei mici îi iau firele care se află pe mese linguri de lână și le lipesc unul câte unul pe o bucată de hârtie pentru a construi o merino oaie. În spatele camerei există o tablă cu niște desene frumoase și se pune o întrebare: "De unde vine o pătură?" Și câteva săgeți care vă duc la răspunsul: "De la pășune până la patul tău". Este unul dintre atelierele sociale pe care le oferă "laneras" în Casar de Cáceres aduce lumea lânii mai aproape de cea mai tânără. Almudena Sánchez, o nativitate din Cáceres, a învățat-o cum să-și tese mama.

Într-o zi m-am întrebat: "Ce fac cu acrilicul dacă trăiesc înconjurat de oi merino?"

almudena sanchez

La domiciliu, lâna a fost întotdeauna prezentă, dar în timp a început să devină din ce în ce mai greu să găsească bile. "Într-o zi m-am întrebat:" Ce fac eu cu acrilicul dacă trăiesc înconjurat de oi merino? ". Din acel moment, lucrurile au început să se schimbe în cap și în inima lui. A studiat munca socială la Salamanca și a trăit în Granada, Franța și Madrid, dar la vârsta de 24 de ani a decis să se întoarcă în patria sa. Cu prietena ei, Ana Trejo, din orașul Montijo, în Badajoz, ei au decis să facă ceva pentru ca tradiția de lână să nu se piardă în pășune. Si ceea ce a inceput ca aproape o pretentie a devenit viata lui.

În 2015 au dezvoltat proiectul Laneras. "Ideea este că ea devine un catalizator pentru crearea locurilor de muncă locale", spune Ana Almudena subliniază că nu este vorba doar de reevaluarea materiei prime, încurajați, de asemenea, efectivele extinse și, împreună cu ea, oile merino negre, originare din aceste ținuturi și care este în prezent în pericol de dispariție. Ambii se plâng de lipsa de ajutor din partea Administrației, "nu există nici măcar spălătorii pentru lână în Extremadura și trebuie să o luăm în Portugalia".

MARIA DOLORES CARBONERO

41 de ani Este de la Pozo Blanco, Córdoba. Doctor în inginerie agronomică și cercetător la Universitatea din Córdoba. Ofelia de nepot și javier zurita

La șapte dimineața, María Dolores se află în Pozo Blanco, în inima Văii Pedroches (Córdoba), înarmată cu un pușcă, puieți de stejar și o rolă bună de sârmă. Astăzi a venit cu tatăl său să-l ajute replantați copacii pe ferma familiei. "Tatăl meu este un profesor, fiul fermierilor, dar el a avut grijă de aceste stejari timp de 20 de ani. El ma învățat totul despre el, a fost primul regenerator al acestor ținuturi ", spune Dolores, care a devenit agronom și cercetător pentru" dragostea de pe pământ ".

Dacă nu avem grijă de acest ecosistem, identitatea noastră va muri cu ea ".

După ce și-a terminat doctoratul la Școala superioară de agronomi și la Montes de Córdoba, el ar fi putut merge la locul de muncă oriunde în Spania, dar a hotărât că toate lucrările sale trebuiau folosite pentru a ajuta un teren care, în opinia sa, o moarte lenta din cauza lipsei de regenerare. " Primul ei loc de muncă "serios", așa cum spune ea, a fost la universitate, evaluând durabilitatea mediului din fermele de creștere a animalelor din pășune. "Acesta este un ecosistem unic în lume", susține Dolores, "dar dacă nu ne ocupăm de ea, va muri și identitatea noastră o va face cu ea". Inginerul și-a investit viața investighează cauzele acestei deteriorări și acum, cu ONG World Wide Foundation și Universitatea din Córdoba, a elaborat un plan de regenerare: "Copacii nu sunt veșnici, au vârsta și evoluția, mor și trebuie să încercăm să le înlocuim". Pentru a asigura eficacitatea acestui proiect, au creat așa-numitele ferme demonstrative, cum ar fi vărul lor, Rafael Muñoz "unde le explicăm agricultorilor cum să realizeze acest proces de a pune noi picioare pe teren: le învățăm să instaleze noi stejari și cum să le protejăm, astfel încât bovinele să nu le mănânce ".

Maria Dolores știe că acesta este un teren cu multe posibilități ", am creat deja o semn de identitate legat de porcul nostru Iberian și la acest peisaj minunat. Avem o cultură foarte importantă și valori naturale, dar nu putem avea decât un viitor dacă învățăm cu toții să avem grijă de ea ".

ROCÍO CORTÉS BERMEJO

28 de ani Pastrora numit de Școala de păstori din El Casar de Cáceres. Ofelia de nepot și javier zurita

Nu mai vreau să mai văd, m-am văzut pe teren, dar am ajuns să studiez pentru un pastor.

"Când am intrat în școala păstorilor, prietenii mei au râs de mine:" Învățați pentru un pastor? ", Au spus ei. Dar acum că am un proiect în curs de desfășurare pentru a începe propria mea exploatarea animalelor în coproprietate, nu o mai iau ca pe o glumă. Rocío sa născut în Casar de Cáceres, într-o țară în care bunicii ei erau, de asemenea, dedicați animalelor. Cu toate acestea, el spune că a început în această "pentru dragoste", nu pentru genetică: "Soțul meu are o fermă de bovine și, ca un cuplu, l-am ajutat prin mulgerea sau încărcarea camutei într-un camion, dar nimeni, M-am văzut pe teren.

Dar el a descoperit curând că era foarte bun la el. "Nu este nimic de făcut pentru a fi bărbat sau femeie, suntem la fel de valoroși ca ei". Într-o zi i-au spus despre Școala de Păstori, creată în 2016 și până acum singura care există în Extremadura. Prin urmare, Rocío "a tras pătură peste cap" și sa aruncat cu capul în jos în studiouri până la obținerea diplomei. "M-au ajutat foarte mult în școală pentru că am un fiu de patru ani și mi-au dat totul pentru a studia", spune pastorul. Acum, vrea să facă un pas înainte și cumpărați încă 40 de vaci pentru a vă alătura la exploatarea soțului ei și astfel direcționați-l cu el în co-proprietate. "Femelele își duc toată viața în mediul rural, dar sunt invizibile, lucrează ca bărbați, dar nu sunt înregistrați și, prin urmare, nu au drepturi. Este timpul să ne redobândim rolul, de aici vă încurajez să faceți acest lucru ", spune el în mod categoric.

De îndată ce obțineți coproprietatea asupra fermei, aceasta va deveni una dintre singurele 10 femei din pășunile din Extremadura care sunt co-proprietari. Rocío subliniază faptul că mulți tineri se luptă să schimbe lucrurile pe pășune: "Mulți oameni aruncă durabile care ar contribui la asigurarea unui viitor pentru o țară amenințată de depopulare, dar administrațiile trebuie, de asemenea, să-și facă partea ", adaugă el. Rocío consideră că este necesar să se creeze o bancă Land: "Ar fi perfect să poți uni bătrânii, care nu pot avea grijă de câmpurile lor, cu tinerii care nu au pământul să înceapă", spune el.

MARIA CATALÁN BALMASEDA

30 de ani Bióloga. Sa născut la Madrid, dar întreaga familie este din Cabeza del Buey (Badajoz). Ofelia de nepot și javier zurita

Maria a simțit mereu chemarea terenului ei, dar atunci când avea un fiu, ea a decis să părăsească orașul și să-l ridice într-un mediu rural. Revenind la pământul părinților ei și ajutându-o să se întoarcă pe picioare, a fost întotdeauna printre planurile ei. De fapt, a studiat biologia și este specializată în restaurarea ecosistemelor și în managementul holistic, un sistem de pășunatul agroecologic, care ia în considerare gestionarea teritoriului, recuperarea solului și lupta împotriva deșertificării. În prezent, Maria lucrează cu ACTYVA cooperativă și la Universitatea din Extremadura, ca parte a unui proiect de măsurare a efectului redileo-ului dehesa.

A fost întotdeauna o lume masculină: aducem o viziune integrată ".

Cooperativul ACTYVA este o inițiativă care apare printre tinerii antreprenori din Extremadura. Folosind rețelele, au reușit să aducă pe pășunile din Extremadura tehnicile de pășunat care sunt practicate în Australia pentru a le ajuta să le regenerați. De fapt, cu proiectul numit aleJAB, ele sunt nodul din Peninsula Iberică a Institutului Savory din Australia și, ca atare, fac parte dintr-un laborator de idei globale. Alte proiecte ale cooperativei se axează pe lână de merinoasă indigenă, bio-arhitectură și produse locale de artizanat.

Funcția principală a lui María Catalán este de a oferi asistență tehnică și de cercetare privind practicile bune de creștere a animalelor. "Trebuie să integrăm noile idei regenerative în cadrul practicilor tradiționale", susține el. De exemplu, efectuați o plantare planificată pentru a concentra animalele în zona săracă a solului și care este umplută cu îngrășământ natural ".

În mod paradoxal, aceasta este cea mai complicată parte, pentru că există încă tradiții profund înrădăcinate, cum ar fi utilizarea îngrășămintelor chimice. De aceea fermele demonstrative sunt importante. "Fermele familiale pot fi reticente", spune María, "dar când văd că funcționează, încep să creadă că animalele, pe lângă faptul că sunt profitabile, pot susține ecosistemul". Maria este, de asemenea, o profesoară la Școala Păstorilor, unde există tot mai multe femei. În 2016 a existat doar o singură dată, iar în acest an 50%. "Aceasta a fost întotdeauna o lume foarte masculină, dar noi aducem o altă viziune, mult mai integrată".

Nu ratați ...

- Acestea sunt femeile care luptă pentru a proteja Doñana

- Gardienii oceanelor

Video: La princesa Sofia: aparicion de la princesa Ivy (August 2019).